Do góry

Desery Przepis na:

Śliwka w czekoladzie potrójnie czekoladowa

Śliwka w czekoladzie potrójnie czekoladowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 123

Dodano:

Odsłon: 1812

W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest naprawdę pyszna potrójnie czekoladowa , czekoladowy biszkopt , pyszny czekoladowy krem i całość zalana gorzką czekoladą , pycha , ulubione ciasto mojego męża

Składniki

  • Biszkopt ;
  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 5 łyżek mąki , 2 łyżki kakao, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku
  • krem czekoladowy ;
  • 2 budynie czekoladowe
  • 1 gorzka czekolada
  • 700 ml mleka
  • 1 1/2 łyzki mąki pszennej , 1 łyzka mąki ziemniaczanej
  • cukiek wanilinowy , 250 dkg masła , 4 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo ;
  • 1/2 kg suszonych śliwek , 1 gorzka czekolada , 100ml śmietanki 30%
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubić z cukrem , dodać żółtka
    wymieszać suche składniki dodać do ubitych jajek delikatnie wymieszać
    upiec w tem 180C ok. 30 min do suchego patyczka

  2. Z mleka odlać ok. 200 ml wsypać budynie , obie mąki i cukier wanilinowy
    resztę mleka zagotować roztopić w nim czekoladę a następnie wlać wymieszane budynie , ugotować .
    Budyń przykryć folią spożywczą i wystudzić , zimny budyń utrzeć z masłem .

  3. Sliwki pokroić na małe kawałki i zalać gorąca wodą , gdy trochę przestygną odcedzić na sicie , trochę tęj odcedzonej wody śliwkowej zachować do naponczowania biszkoptu

  4. Na wystudzony i naponczowany biszkopt wykładamy krem czekoladowy
    następnie pokrojone śliwki , całość polewamy polewą czekoladową .

    Polewa; zagotować śmietankę wsypać połamaną czekoladę dobrze wymieszać .
    Dla podkręcenia smaku całość posypać drobno pokrojoną smażoną skórką pomarańczową .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń