Do góry

Przetwory Przepis na:

Śliwki suszone

Śliwki suszone

Autor:

Przepisów i artykułów: 2083 Ocena: 46734

Dodano:

Odsłon: 3800

Tak przygotowane śliwki posłużą nam około 10-11 miesięcy...świetny dodatek do kompotów, bigosów, sosów...

Składniki

  • śliwki węgierki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Śliwki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
    Rozcinamy i usuwamy pestki. Układamy skórką do dołu w maszynce do suszenia owoców lub na blaszkach do pieczenia w piekarniku. Suszymy 3 dni przez 4 godziny w temperaturze 70°C. Ususzone przekładamy do szczelnie zamkniętych słoików.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ola14569 27 sierpnia 2018 Witam, każdego dnia suszyć śliwki po 4h?
Do przechowywania wystarczy zwykły szklany słoik tylko szczelnie zamknięty?
Jak długo takie śliwki można przechowywać? i czy mają być przechowywane w chłodnym i zaciemnionym miejscu czy to bez znaczenia?
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 06 października 2015 Wyglądają przepysznie! Ale mi narobiłeś smaku - muszę zrobić :D Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń