Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Śliwki z orzechami"
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 87
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 192
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7984
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 87
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 192
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7984
Składniki
Śliwki pozbawiam pestek, miksuję.
W piekarniku prażę orzechy, zawijam je w ściereczkę, pocieram w dłoniach (by usunąć łuski) i mielę.
Śliwki smażę ok. 2 godz., dodaję cukier i smażę jeszcze, by odparować nadmiar soku. Część śliwek (ok. litr) miksuję z orzechami i mieszam z kakao, cukrem wanilinowym i pokruszoną czekoladą.
Masę dodaję do reszty śliwek, chwilę gotuję, wkładam do słoików, zakręcam je. Otulam kocem, zostawiam do wystygnięcia.
160 min • Porcja 310 kcal • Koszt słoiczka ok. 2 zł • Przepis na ok. 10 słoiczków.Źródło: Kobieta i życie