Do góry

Przetwory Przepis na:

Śliwkowa nutella

Śliwkowa nutella

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 768

Dodano:

Odsłon: 4553

Konfitura ze śliwek z dodatkiem kakao, w smaku przypomina śliwki w czekoladzie/

Składniki

  • 2,5 kg śliwek węgierek
  • 1 kg cukru
  • 30 g opakowanie cukru wanilinowego
  • 200 g kakao
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śliwki myję, dryluję i tnę w kostki. Wrzucam do garnka i smażę na małym ogniu odparowując wodę. Całość co jakiś czas mieszam, tak żeby nic mi się nie przypaliło. Trwa to kilka godzin. Proces ten zazwyczaj dzielę na 2 dni.

  2. W trakcie smażenia dodaję cukier i cukier wanilinowy. Całość dalej smażę, co jakiś czas mieszając przez około 1-2 godziny. Gdy konfitura zgęstnieje dodaję kakao i smażę jeszcze około 45 minut. Gorącą "Nutellę śliwkową" wkładam do umytych, wyparzonych i osuszonych słoików i szczelnie zakręcam. Pod wpływem ciepła słoiki powinny się zamknąć, jeśli nie to je zagotowuję w wodzie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń