Do góry

Desery Przepis na:

śliwkowe ciasto z budyniem...

Przepis dnia 2014-09-11
śliwkowe ciasto z budyniem...

Autor:

Przepisów i artykułów: 502 Ocena: 17152

Dodano:

Odsłon: 6796

pyszne półkruche ciasto ze śliwkami i budyniem

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 kostki masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 duży budyń śmietankowy
  • 500 ml mleka
  • około 300 g śliwek (ja dałam tyle żeby przykryć tyle położyłam)
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Umyte śliwki przecinamy na pół.

  2. Masło drobno siekamy, dodajemy do mąki, dosypujemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wbijamy całe jajka. Wszystkie składniki szybko zagniatamy i wstawiamy ciasto do lodówki.

  3. Na mleku gotujemy gęsty budyń. Jeśli budyń jest bez cukru, dodajemy 1 łyżkę do mleka.

  4. Formę (u mnie tortownica 22cm) wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wykładamy na dno formy, następnie układamy śliwki, budyń i na wierzch nakładamy drugą połowę rozwałkowanego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC i pieczemy około 40 minut, do zrumienienia się ciasta. Ciasto możemy polukrować bądź posypać cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń