Do góry

Desery Przepis na:

Śliwkowe kruche ciasto

Śliwkowe kruche ciasto

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 700

Dodano:

Odsłon: 2996

Bardzo lubię ciasta ze śliwkami. Gdy tylko jest sezon bardzo często je piekę.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. · Z żółtek, mąki krupczatki, cukru oraz proszku zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki.
    · Śliwki umyć, wydrylować z pestek.
    · Przygotować blachę, wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie położyć na papierze połowę ciasta.
    · Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, szybciutko posmarować żółtkiem i ponownie włożyć do nagrzanego piekarnika, aby żółtko się ścięło.
    · Kiedy żółtko się zetnie to na podpieczone ciasto wykładamy połówki śliwek skórką w dół (śliwek nie słodziłam, bo były same w sobie dosyć słodkie).
    · Ubijamy pianę z białek na sztywno, do ubitej piany dodajemy galaretkę agrestową (ma ona taki kwaskowaty smak).
    · Pianę wykładamy na śliwki.
    · Na pianę wykładamy resztę ciasta cząstkami.
    · Wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 30-35 minut do zrumienienia się ciasta.
    · Po upieczeniu ciasto trzymamy jeszcze troszkę w uchylonym piekarniku.
    · Ciasto można oprószyć cukrem pudrem, jeśli ktoś lubi bardziej słodkie.
    · Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń