Do góry

Desery Przepis na:

Śliwkowe pyszności

Śliwkowe pyszności

Autor:

Przepisów i artykułów: 376 Ocena: 4415

Dodano:

Odsłon: 7029

Sezonowe ciasto ze śliwkami jest łatwe w przygotowaniu i pyszne. Przepis gorąco polecam.

Składniki

  • ciasto;
  • 1 kostka margaryny
  • 4 średnie jajka, 1 szklanka cukru pudru
  • 2 płaskie szklanki mąki pszennej, 3 łyżki z małą kopką skrobi ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 mały cukier waniliowy
  • Kruszonka;
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 150 g. margaryny
  • dodatkowo;
  • Śliwki od 80 dkg. do kilograma
  • blacha 25/25 cm.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od zrobienia ciasta;

    Margarynę zmiksować na puch z cukrem pudrem i waniliowym. Stopniowo dodawać po jednym całym jajku. Następnie po łyżce przesianej z proszkiem mąkę i skrobię ziemniaczaną.

    Ciasto odstawiamy i zabieramy się za przygotowanie kruszonki. Składniki na nią łączymy ze sobą. Masło kroimy na mniejsze kawałki i zagniatamy ręcznie z margaryną i cukrem. Ma powstać sypka konsystencja z grudkami.

    Śliwki myjemy, przepoławiamy na pół, wyjmujemy pestki. Układamy na cieście piętrowo. Aż wykorzystamy wszystkie śliwki.

    Posypujemy kruszonką.

    Pieczemy w 170 * 50-55 minut.


    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń