Do góry

Desery Przepis na:

Śliwkowiec z czekoladą i budyniem

Śliwkowiec z czekoladą i budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 625 Ocena: 8960

Dodano:

Odsłon: 14157

skoro śliwek mamy w bród ... oto jedna z propozycji ich wykorzystania, pyszna ... :-) Podane proporcje są na dużą blachę, dla łasuchów :-)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki

  2. Kasię utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Powoli dodawać mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać ją do ciasta i dokładnie wymieszać łyżką.

  3. Na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą wyłożyć połowę ciasta. Na to poukładać połówki śliwek skórką na dół, dosyć gęsto. Między śliwki wkładać kostki czekolady. Owoce zalać gorącym budyniem (ugotowanym w 1l mleka). Na wierzch rozsmarować drugą połowę ciasta.

  4. Piec w temp. 180 stopni ok. 45 min. Po ostudzeniu polać ulubioną polewą.

  5. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 06 września 2010 cieszę się bardzo, że Wam smakował, u mnie też zniknął w oka mgnieniu :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 06 września 2010 zrobiłam ten placuszek , był tak dobry że tylko się mignął

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

efa74 05 września 2010 bardzo pyszne ciastko , jedliśmy ciepłe - ale należy poczekać by budyń stężał, polecam,

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

myszka_zabrze 05 września 2010 Przepyszny - wprawdzie nie wyszedł mi tak jak u Ciebie, ale naprawdę przepis super i ciacho również. Zamiast budyniu karmelowego dałam czekoladowy, a polewę zrobiłam natomiast krówkową :) Polecam - łatwe, szybkie i PRZEPYSZNE :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 03 września 2010 Renko, rzeczywiście czekolada po wystygnięciu twardnieje, ale nie ma jej znowu az tak duzo (ja na duża blachę dałam 1 tabliczke czekolady) żeby utrudniała ona krojenie :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 03 września 2010 Wygląda bardzo smacznie - interesuje mnie czy po wystygnięciu czekolada,która jest w środku nie jest twarda i czy nie utrudnia to krojenie ciasta?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 31 sierpnia 2010 z powodzeniem można użyc innych owoców :-) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nana74j 31 sierpnia 2010 ja też na pewno wypróbuję ,szkoda tylko że sliwki u nas nie obrodziły.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 30 sierpnia 2010 cieszę się bardzo, że przepis Wam się spodobał :-). sama trochę eksperymentowałam przy jego tworzeniu, a efekt końcowy bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, placek znika w mgnieniu oka :-) pozdrawiam i zachęcam do wypróbowania

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń