Do góry

Desery Przepis na:

Śliwkowy budyń jaglany

Śliwkowy budyń jaglany

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 100

Dodano:

Odsłon: 1259

Trochę śliwek czeka na Ciebie w kuchni a Ty masz już dość powideł i drożdżowego ze śliwkami? Nic prostszego! Zrób dobry i zdrowy budyń jaglany z dodatkiem śliwki! Klasyka w nowoczesnym wydaniu ???? Podaj go w słoiczku lub szklance, posyp ekspandowaną jaglanką dla lepszego wyglądu i masz deser, który możesz np. zabrać do pracy lub szkoły! A do tego zdrowy i kolorowy! Można go zjeść bez wyrzutów sumienia i spokojnie podać dzieciom ????

Składniki

  • 6 łyżek suchej kaszy jaglanej
  • 10 śliwek + 2 do dekoracji
  • szklanka wody (lub mleka lub mleka roślinnego – wybierz to, co lubisz)
  • 3 daktyle – jeśli lubisz dosłodzić
  • (opcjonalnie) ekspandowana kasza jaglana do dekoracji
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od kaszy. Przepłucz kaszę przed gotowaniem wrzącą wodą – tak pozbędziesz się goryczki.

    Do gotującej się wody (lub mleka – wtedy budyń będzie bardziej kremowy) wsyp kaszę. Gotuj około 8 minut i wyłącz. Pozostaw do napęcznienia na około 20 minut.

    Po tym czasie przestudź kaszę.

  2. Kiedy kasza stygnie zajmij się śliwkami.

    Umyte, przekrój na pół i wyjmij pestkę. Wrzuć do małego rondelka i smaż dopóki puszczą sok i zrobi się z nich dżemik – około 5 minut.

    Jeśli lubisz słodkie desery dołóż pod koniec gotowania daktyle bez pestek.

  3. Powstałą masę śliwkową zblenduj, zmiksuj z przestudzoną kaszą jaglaną do powstania gładkiej masy o konsystencji budyniu.

    Przełóż do słoiczka i jeśli chcesz udekoruj ekspandowaną jaglanką oraz pokrojoną śliwką – jak na zdjęciach

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń