Do góry

Desery Przepis na:

Śliwkowy kruszon z korzenną nutą

Przepis dnia 2010-08-18
Śliwkowy kruszon z korzenną nutą

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 889

Dodano:

Odsłon: 14131

W miarę szybkie kakaowe kruche ciasto, lekko kwaskowate dzięki śliwkom i aromatyczne dzięki przyprawom

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z mąki, margaryny, żółtek, 3 łyżek cukru, proszku do pieczenia i kakao zagnieść kruszonkę i włożyć na dużą blachę (ok. 25 x 35 cm - ja zrobiłam w większej i wyszło trochę za niskie). Odrobinę kruszonki zostawić do posypania wierzchu.

  2. Wydrążone śliwki pokroić w ćwiartki i wymieszać w misce z Przyprawą do kawy i deserów firmy Kamis w formie młynka. Dla tych którzy jej nie znają: naprawdę polecam. To mieszanka cynamonu, cukru kandyzowanego, goździków, kardamonu i wanilii. Używam jej do kawy, ciast czy naleśników. Kosztuje ok 8 zł, bardzo wydajna (mam 2 lata a nie zużyłam połowy słoiczka). Jest w formie młynka więc trudno ocenić, ile jej daję do śliwek - ale naprawdę sporo (kilkadziesiąt machnięć młynkiem ;)) Aromatyczne śliwki wyłożyć na ciasto

  3. Ubić pianę z białek na sztywno, dodać 1 szkl cukru, cukier waniliowy i mąkę. Pianę wyłożyć na blachę, posypać resztą kruszonki. Piec ok 40 min w 165-170 st. (ja ze względu na pianę piekę na niższym poziomie piekarnika niż inne ciasta)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dominikaorland 08 stycznia 2011 Zrobilam kruszon zimowy i musze przyznac ze ciasto jest Rewelacyjne,to musi bys rownie pyszne.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 25 sierpnia 2010 wygląda rewelacyjnie i napewno też tak smakuje

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lea_k 23 sierpnia 2010 Mam pytanie - czy ciasto na kruszonkę należy włożyć na jakiś czas do lodówki czy od razu wykładać na blachę??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Manuela73 20 sierpnia 2010 No i ciasto upieczone. Smakuje wspaniale i pierwszy raz wyszła mi taka beza:) Do tej pory nigdy mi się nie udawała, a to dlatego że nie dodawałam mąki ziemniaczanej do piany. Teraz już będę wiedzieć i stosować. Pozdrawiam i dzięki za super przepis:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimi619 18 sierpnia 2010 Spróbuje ;) Zapraszam na MOJE PRZEPISY ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

joluniunia 18 sierpnia 2010 chciałam o coś zapytać:czy do piany dodaje się mąkę ziemniaczaną czy zwykłą?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

moniaaaa 18 sierpnia 2010 wlaśnie:) niech tylko dojrzeją to ja takze zrobię:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 18 sierpnia 2010 Niech tylko śliweczki dojrzeją na drzewie, od razu zrobię to ciacho:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mokona6 16 sierpnia 2010 Mój mąż kocha ciasta ze śliwkami więc pewnie go upiekę, już jest w ulubionych:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń