Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Śliwkowy makowiec"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 93
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 203
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 211
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 93
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 203
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 211
Składniki
W misce wymieszaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, makiem, cukrem waniliowym, 10 dag cukru kryształu i szczyptą soli. Osobno ubij na pianę jajka. Dodaj jogurt naturalny oraz 8,5 dag rozpuszczonego masła. Stopniowo dodawaj sypką mieszankę, wymieszaj.
Śliwki umyj, osusz, przekrój na połówki. Usuń pestki. Na kruszonkę wymieszaj drobne płatki owsiane z cie mnym cukrem (np. trzcinowym) oraz resztą masła. zagnieć.
Przygotowane ciasto przelej do wyłożonej pergaminem podłużnej formy (tzw. keksówki). Na wierzchu rozłóż połówki śliwek. Całość posyp równomiernie owsianą kruszonką.
Przygotowane ciasto wstaw do piekarnika. Piecz około 40 minut w temp. 160 st. Przed wyjęciem zrób próbę suchego patyczka.
12 porcji, czas ok. 70 min; porcja – 250 kcal, cena 1,40 zł.
Mak do pieguska może być suchy. Do strucli natomiast należy namoczyć go w wodzie lub mleku (2 szklanki na szklankę maku), gotować na małym ogniu około 25 minut, a potem trzykrotnie zmielić.Źródło: Świat kobiety