Do góry

Desery Przepis na:

Śliwkowy murzynek

Przepis dnia 2014-03-07
Śliwkowy murzynek

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 274

Dodano:

Odsłon: 35529

Smaczne i bardzo łatwe do zrobienia, podstawową bazą jest ciasto na murzynka.

Składniki

  • CIASTO:
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM:
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 l mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 kostka masła
  • POLEWA: 1/2 kostki margaryny, 6 łyżek cukru pudru, 4 łyżki mleka, 4 łyżki kakao
  • DODATKOWO: ok. 30 dag biszkoptów, słoiczek powideł śliwkowych
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. CIASTO: margarynę rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy cukier, kakao i 5 łyżek wody - gotujemy ok. 5 min. Gdy nasza polewa wystygnie, dodajemy do niej 1 jajko, 5 żółtek, mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wszystko mieszamy. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy z ciastem.
    Blaszkę o wymiarach 24 x 29 cm wykładamy papierem do pieczenia a na sam spód układamy biszkopty, które smarujemy powidłami i składamy po dwa. Na to wszystko wylewamy pomalutku przygotowane wcześniej ciasto. Pieczemy ok. 35 min. w 180' C.

  2. KREM: Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki i w niej rozpuszczamy budyń, cukier, żółtka i mąkę - wszystko dobrze mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy, po tym czasie wlewamy roztwór budyniowy i cały czas mieszając gotujemy. Powstały budyń odstawiamy do wystygnięcia a później ucieramy go z miękkim masłem.
    Tak przygotowany krem wykładamy na zimne ciasto.
    POLEWA: margarynę, cukier, mleko i kakao, rozpuszczamy w garnuszku i gotujemy przez chwilkę. Wystudzoną polewę wylewamy na ciasto.

    SMACZNEGO !!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń