Do góry

Desery Przepis na:

śliwkowy placek z megakruchą kruszonką :)

śliwkowy placek z megakruchą kruszonką :)

Autor: DomowaPiwniczka

Przepisów i artykułów: 179 Ocena: 766

Dodano: 13.10.2017

Odsłon: 478

odkrycie sezonu - składnik, który powoduje, że kruszonka robi się sama :)

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąki tyle ile chcę mieć kruszonki odsypuję do miseczki. Dodaję do niej małą łyżeczkę oleju kokosowego i w palcach natłuszczam mąkę - przecieram ją przez natłuszczone palce.
    W międzyczasie dodaję cukier i mieszam - i już! Megakrucha kruszonka gotowa!
    Sama byłam zaskoczona jakie to proste i jak bardzo kruche wyszło :)

  2. Resztę składników zagniatam w misce na ciasto, takie całkiem kruche, aczkolwiek jajko pozwala na scalenie składników.
    Blachę do pizzy smaruję rozpuszczonym olejem kokosowym i rozgniatam na nim spód do ciasta. Blaszka ma od spodu dziurki, więc nie ma potrzeby dodatkowego nakłuwania widelce, ciasto jest kruche po upieczeniu.

    Zapiekam ciasto: czas nagrzania piekarnika do 160 stopni plus 5 minut.

  3. W czasie, gdy ciasto się zapieka, myję i kroję śliwki, usuwam pestki.
    Kroję wzdłuż w paski (zwykle śliwka na 4, 6 części zależy jak jest duża).
    Układam paski w okręgi - tak, dla oka:) żeby ładnie wyglądało.

    Posypuję kruszonką i piekę 20 minut we wspomnianych wyżej 160 stopniach:)
    Jakie to pyszne ! Do wieczora ani śladu po placku :)

    Przepis na trzcinowy cukier waniliowy domowym sposobem jest tutaj:
    https://smaker.pl/przepis-trzcinowy-cukier-waniliowy-domowym-sposobem,126568,domowapiwniczka.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń