Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki piątkowy kaprys. Smaki dzieciństwa. :)
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 31
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 58
Przepis dnia
Chcesz zaskoczyć rodzinkę przy najbliższym obiedzie...Nie masz ochoty znowu j...
Odsłon: 20953
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 31
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 58
Przepis dnia
Chcesz zaskoczyć rodzinkę przy najbliższym obiedzie...Nie masz ochoty znowu j...
Odsłon: 20953
Składniki
Mleko zagrzać, w 1/2 szkl. rozpuścić drożdże z łyżką cukru i mąką - tyle mąki, by rozczyn miał gęstość śmietany. Zostawić do wyrośnięcia.
Żółtka ubić z 1 i 1/2 łyżki cukru na kogel-mogel. Resztę cukru oraz cukier waniliowy dodać do pozostałej przesianej mąki.
Skórkę z pomarańczy i cytryny pokroić w drobną kostkę, zasypać 2 łyżkami cukru, dodać łyżkę wody i poddusić na mocnym ogniu aż woda odparuje. Oczywiście, można użyć gotowych skórek kandyzowanych. Rodzynki zaparzyć wrzątkiem. Masło roztopić i przestudzić.
Do mąki z cukrami dodać rozczyn, kogel-mogel, rodzynki i skórki. Wyrabiać chwilę - jeśli będzie zbyt twarde dodać ciepłe mleko. Na koniec dodać stopione masło i wyrabiać ok. 5 minut - ciasto powinno być miękkie, lśniące i elastyczne.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki (keksówki) - 3/4 wysokości. Odstawić do wyrośnięcia - aż wyrośnie nieco ponad foremkę. Wyrośnięte wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć do 160-170 i piec jeszcze ok. 20-30 minut. Można sprawdzić patyczkiem - suchy oznacza wypieczoną bułkę.
Kroić po wystudzeniu, choć bardzo trudno jest wytrzymać - pięknie pachnie. Przepyszna z ciepłym mlekiem - sama lub posmarowana masłem. Smacznego. :)