Do góry

Śniadania Przepis na:

Słodka bułka drożdżowa

Słodka bułka drożdżowa

Autor: Mole3

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 1985

Dodano: 13.08.2011

Odsłon: 9119

Taki piątkowy kaprys. Smaki dzieciństwa. :)

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko zagrzać, w 1/2 szkl. rozpuścić drożdże z łyżką cukru i mąką - tyle mąki, by rozczyn miał gęstość śmietany. Zostawić do wyrośnięcia.

  2. Żółtka ubić z 1 i 1/2 łyżki cukru na kogel-mogel. Resztę cukru oraz cukier waniliowy dodać do pozostałej przesianej mąki.

  3. Skórkę z pomarańczy i cytryny pokroić w drobną kostkę, zasypać 2 łyżkami cukru, dodać łyżkę wody i poddusić na mocnym ogniu aż woda odparuje. Oczywiście, można użyć gotowych skórek kandyzowanych. Rodzynki zaparzyć wrzątkiem. Masło roztopić i przestudzić.

  4. Do mąki z cukrami dodać rozczyn, kogel-mogel, rodzynki i skórki. Wyrabiać chwilę - jeśli będzie zbyt twarde dodać ciepłe mleko. Na koniec dodać stopione masło i wyrabiać ok. 5 minut - ciasto powinno być miękkie, lśniące i elastyczne.

  5. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki (keksówki) - 3/4 wysokości. Odstawić do wyrośnięcia - aż wyrośnie nieco ponad foremkę. Wyrośnięte wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć do 160-170 i piec jeszcze ok. 20-30 minut. Można sprawdzić patyczkiem - suchy oznacza wypieczoną bułkę.

  6. Kroić po wystudzeniu, choć bardzo trudno jest wytrzymać - pięknie pachnie. Przepyszna z ciepłym mlekiem - sama lub posmarowana masłem. Smacznego. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mole3 02 września 2011 Cieszę się, że bułka smakowała. A ilość mleka sprawdzę przy kolejnym pieczeniu, bo może się pomyliłam. Pozdrawiam serdecznie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

asiakuchasia 02 września 2011 Upiekłam i wyszła pyszna :)
Tylko moje składniki były chyba "za mało mokre", bo na pół kilo maki musiałam dolać prawie szklankę mleka więcej.
Ale udało się super. Nawet trzeciego dnia pysznie smakuje z herbatą czy mlekiem.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ivaVienna 16 sierpnia 2011 jaka szkoda ze to tylko smaki dziecinstwa-teraz dzieci jedza te wstretne chemiczne buly z paskudnymi chemicznymi nadzieniami.Ciekawe co bedzie ich smakiem z dziecinstwa?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 13 sierpnia 2011 Jeśli myślę o czymś słodkim, domowym i wprawiającym w dobry nastrój, to jest to właśnie taka drożdżówka. W moim rodzinnym Domu mówimy na nią słodka bułka drożdżowa. Ale zwał jak zwał - smak jedyny. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 13 sierpnia 2011 Oj, uwielbiam taką drożdżówkę.Polecam każdemu kto jeszcze nia miał okazji takiej jeść - pychotka.5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń