Do góry

Dania główne Przepis na:

Słodka pizza

Słodka pizza

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Słodka pizza"

Składniki

  • na 25 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 10 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • np. słonecznikowego
  • 150 ml letniej wody
  • szczypta soli. Ponadto: 20 dag żurawiny ze słoika lub dżemu
  • np. wiśniowego
  • 50 dag jabłek
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • cukier
  • cynamon
  • płatki migdałowe
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski wkrusz drożdże, dodaj 1  łyżki cukru oraz 3-4 łyżki wody, wymieszaj. Wsyp 2 łyżki mąki, wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj i odstaw na 15-20 minut.

  2. Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę lub blat. Dodaj pozostały cukier, sól, olej, wodę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrób ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45-60 min, by wyrosło.

  3. Jabłka obierz ze skórki. Nożem wydrąż gniazda nasienne. Pokrój w plastry i skrop sokiem z cytryny. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj żurawiną i rozłóż plasterki jabłek. Posyp cukrem i cynamonem. Przykryj i odstaw na ok. 15 min.

  4. Piecz 20-25 min w temperaturze 180°C. Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia wierzch pizzy posyp płatkami migdałowymi. Jeszcze ciepłą udekoruj kleksami bitej śmietany.

  5. (bez czasu oczekiwania): 15 minut. Porcja: 430 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń