Do góry

Desery Przepis na:

Słodkie bułeczki z truskawkami i kruszonką - przepis

Słodkie bułeczki z truskawkami i kruszonką - przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2868

Dodano:

Odsłon: 14863

Słodkie bułeczki, które możemy wykonać z dowolnymi owocami.

Składniki

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g miękkiego lub roztopionego masła
  • 12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
  • 4,5 łyżeczki bułki tartej (niekoniecznie, można pominąć)
  • 400 g truskawek
  • 1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek
  • SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 60 g roztopionego masła
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzane wlewamy do miseczki, dodajemy cukier, jajko, żółtko. Następnie przesianą mąkę razem z suchymi drożdżami ( jeśli wykonujemy bułeczki ze świeżych drożdży musimy na początku zrobić rozczyn ), masło i sól. Wszystko wyrabiamy na gładkie i nie klejące ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Jeśli chcemy przyśpieszyć proces wyrastania możemy wstawić miseczkę z ciastem do piekarnika nastawionego na max. 40 C z lekko uchylonymi drzwiczkami, sprawdzając co jakiś czas czy piekarnik nie grzeje za mocno. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i formujemy 9 okrągłych bułeczek, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dosyć sporych odstępach. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia, przykryte ściereczką. Składniki na kruszonkę wsypujemy do miseczki i łączymy do uzyskania grudek. Napuszone bułeczki posypujemy lekko mąką i dnem szklanki robimy wgłębienia, dosyć mocno dociskając, aby ciasto w tym miejscu było cienkie. Do każdego wgłębienia sypiemy ok. ½ łyżeczki bułki tartej i wkładamy całe truskawki. Bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką . Pieczemy w 190 C przez ok. 20 min. do złotego koloru. Po wyjęciu posypujemy lekko cukrem pudrem i odstawiamy do wystudzenia. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gocha01 02 maja 2014 Pyszne:-) Zrobiłam z budyniem i porzeczkami. Następnym razem zrobię z podwójnej porcji. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lamia33 12 września 2012 PRZEPIS na 5 z plusem - ja zrobiłam ze śliwkami - wszystkim bardzo smakowało.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nonka 16 lipca 2012 Bułeczki zrobione,zjedzone i baaaaaaaaaaardzo pyszne:)Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konia 07 czerwca 2012 Swietny przepis na buleczki , mam go juz w ulubionych na pewno kiedys je zrobie moim lasuchom:)) Pozdrawiam .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tytusa_mama 01 czerwca 2012 przepis z "Moje wypieki" czyzby? Robiłam takie bułeczki z tamtego bloga i musze powiedzieć że sa rewelacyjne i maja najlepsza kruszonke jaką robiłam do tej pory. pyszne sa z truskawkami ale i sliwkami i jagodami, moga byc tez mrożone owoce a i tak sie uda, tylko wtedy lepiej podsypac bułką

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ilovebakepl 01 czerwca 2012 Z ciastem drożdżowym to jest tak, że najważniejsza jest temp. mleka. Nie może być ani za zimne, ani za gorące. Jak wsadzasz w nie palec powinno być ciepłe, ale nie parzące. Wtedy na pewno się uda:).

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewelka1802 01 czerwca 2012 Bardzo apetycznie wyglądają... aż slinka leci... do ulubionych - spróbuję je zrobić choć zawsze boję się robić ciasto drożdżowe. :) Pozdrawiam! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ivaVienna 01 czerwca 2012 i znowu cos fajnego!-chyba zostane Twoja fanka, :-)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń