Do góry

Śniadania Przepis na:

Słodkie bułki bananowe

Słodkie bułki bananowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 156 Ocena: 1745

Dodano:

Odsłon: 272

Takie bułeczki świetnie smakują z masłem. Moi domownicy zajadali nawet bez niczego. Z podanych proporcji wyszła jedna długa bułka i dziesięć małych.

Składniki

  • 60 dag mąki pszennej
  • 1/2 szk. cukru trzcinowego
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szkl. mleka
  • 2 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1 opakowanie drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 2 banany
  • 2 łyżki sezamu
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło roztopić. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, cukier i rozkruszone drożdże. Wlać szklankę ciepłego mleka. Kiedy drożdże zaczną pracować dodać letnie masło, jedno jajko i żółtko. Gdy masa podwoi objętość wyrobić ciasto. Miseczkę przykryć ściereczką. Poczekać godzinę na wyrośnięcie. Dodać banany rozdrobnione widelcem i jeszcze raz wyrobić ciasto. Stolnicę posypać mąką, formować bułeczki i ewentualnie długą bułkę. Posmarować je białkiem. Posypać podprażonym sezamem. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Małe bułeczki pieką się 20 minut, a długa 25 minut. Długą bułkę najlepiej piec w keksówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń