Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Słodkie kanapeczki"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1071
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 149
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1071
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 149
Składniki
Prostokątną formę posmaruj tłuszczem, wysyp mąką. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dalej ubijając, partiami dosypuj mąkę. Orzechy włoskie posiekaj grubo ostrym nożem. Dodaj do ubijanego ciasta. Na koniec wlej olej. Całość starannie połącz.
Ciasto przelej do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni. Piecz około 30 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe (patyczek musi być suchy). Słodki chlebek lekko przestudź, a potem wyjmij z formy.
Przygotuj masę kremową (możesz to zrobić dzień wcześniej). Kremówkę wlej do rondla lub garnuszka o grubym dnie. Podgrzej do temperatury około 50 st. Mleczną czekoladę posiekaj ostrym nożem lub połam na niewielkie kawałki. Wrzuć do naczynia z kremówką, mieszając, rozpuść.
Żelatynę namocz w odrobinie letniej wody, dodaj do kremówki z czekoladą, wymieszaj. Na koniec wlej koniak. Całość delikatnie zmiksuj, odstaw do lodówki do schłodzenia.
Masę śmietanowo-czekoladową ubij na sztywno, przełóż do szprycy cukierniczej. Słodki chlebek pokrój w plastry. Przekładaj kleksami kremu. Deser przed podaniem posyp naturalnym gorzkim kakao.
czas ok. 70 min; porcja – 620 kcal, cena 2,20 złŹródło: Świat kobiety