Do góry

Desery Przepis na:

Słodkie pisanki - ciasteczka na Wielkanoc

Słodkie pisanki - ciasteczka na Wielkanoc

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Słodkie pisanki - ciasteczka na Wielkanoc"

Składniki

  • 20 dag masła
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • skórka z połowy cytryny
  • 3-4 opakowania gotowego białego lukru
  • niebieski
  • zielony i żółty barwnik spożywczy
  • pisaki lukrowe w kilku pastelowych kolorach
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Schłodzone masło (lub margarynę) posiekaj ostrym nożem. Połącz z przesianą mąką, dodaj żółtka, 5 łyżek cukru pudru i skórkę cytrynową. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, odłóż do lodówki do schłodzenia.

  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 1/2 cm, nożem wytnij z niego 12 placuszków w kształcie pisanek (możesz też użyć foremki). Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze. Piecz w temp. 200 st. 15 min.

  3. Lukier rozpuść według przepisu na opakowaniu, podziel na porcje i zabarw na trzy kolory. Polej ostudzone ciastka. Zrób szlaczki kolorowymi pisakami.

  4. Czas (bez pieczenia) ok. 30 min; porcja – 310 kcal, cena 1,60 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń