Do góry

Desery Przepis na:

Słodkie Rafaello.

Słodkie Rafaello.

Autor: danutast1

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 846

Dodano: 28.12.2016

Odsłon: 1116

Pyszne ciasto o smaku rafaello.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej - 1/2 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżki wody
  • Krem:
  • 3 i 1/3 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3/4 szkl. - mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 100 g płatków migdałowych
  • POSYPKA:
  • 100 g kokosu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka margaryny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:

    Białka ubić na sztywną pianę. Do piany dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając. Dodać wodę- ubijać, dodać żółtka- ubijać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Wylać ciasto na blachę i piec w 180st. ok. 20 min. ( ciasto ma mieć złoty kolor).

  2. KREM:

    1i 1/2 szkl. mleka zagotować. Mąkę i cukier rozpuścić w 1 i 1/4 szkl. mleka i wlać do gotującego mleka- energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Ugotować budyń, pozostawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć i stopniowo dodawać zimny budyń. Gdy krem będzie miał jednolitą konsystencję dodać płatki i cukier wanilinowy.

  3. Na patelni rozpuścić margarynę z cukrem i kokosem. Uprażyć, ale nie przypalić - ostudzić.

  4. Zimny biszkopt przecinamy na pół, jedną połowę smarujemy kremem ( nie całym, pozostawiamy 1/4 do posmarowania wierzchu placka), przykładamy drugą połową biszkopta i smarujemy kremem. Wierzch placka posypujemy uprażonym kokosem. Placek jest pyszny na drugi dzień, gdyż wszystkie składniki fajnie się połączą. Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń