Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 256
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 457
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 256
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 457
Składniki
BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę. Do piany dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając. Dodać wodę- ubijać, dodać żółtka- ubijać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Wylać ciasto na blachę i piec w 180st. ok. 20 min. ( ciasto ma mieć złoty kolor).
KREM: 1i 1/2 szkl. mleka zagotować. Mąkę i cukier rozpuścić w 1 i 1/4 szkl. mleka i wlać do gotującego mleka- energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Ugotować budyń, pozostawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć i stopniowo dodawać zimny budyń. Gdy krem będzie miał jednolitą konsystencję dodać płatki i cukier wanilinowy.
Na patelni rozpuścić margarynę z cukrem i kokosem. Uprażyć, ale nie przypalić - ostudzić.
Zimny biszkopt przecinamy na pół, jedną połowę smarujemy kremem ( nie całym, pozostawiamy 1/4 do posmarowania wierzchu placka), przykładamy drugą połową biszkopta i smarujemy kremem. Wierzch placka posypujemy uprażonym kokosem. Placek jest pyszny na drugi dzień, gdyż wszystkie składniki fajnie się połączą. Życzę smacznego :)