Do góry

Desery Przepis na:

Słodkie rożki

Słodkie rożki

Autor: LenaMS

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 572

Dodano: 26.05.2010

Odsłon: 9493

Jak tylko zobaczyłam te rożki na którymś z blogów, wiedziałam,że prędzej czy później znajdą się na moim stole. Przepis z małymi modyfikacjami.

Przygotowanie

  1. Mleko w proszku rozpuścic w niepełnej szkl. wody (zostawiając 3-4 łyżki na rozrobienie mąki ziemniaczanej). Zagotowac mleko dodając cukier, cukier waniliowy i kaszkę. Gotowac kilka minut,aż kaszka powiększy objętosc. Dodac rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną i bardzo szybko i dokładnie mieszac, aby nie powstały grudnki. Pozostawic do ostygnięcia. Z tak przygotowanej masy powstanie dosc gęsty budyń.

  2. Piekarnik nagrzac do 180-200 stopni C. Ciasto francuskie pokroic na kwadraty 8x8cm (pozostaną małe skrawki). Nałożyc po łyżce masy na środek każdego kwadrata, który następnie zlepic dokładnie w trójkąt. Powstałe trójkąty układac na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do momentu wyrośnięcia i zrumienienia ciasta. Upieczone wystudzic.

  3. Przygotowac syropową polewę - zagotowac 1/2 szkl. wody, 1/2 szkl. cukru i łyżeczkę soku z cytryny. Gotowac aż powstanie syrop. Chwilę ostudzic - powinien w tym czasie zgęstniec. Gotowym syropem polac rożki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

LenaMS 22 czerwca 2010 Izaa, cieszę się, że Ci posmakowały. Mojej rodzinie również, bo nie należą do "ciężkich" deserów no i.. są pyszne ;o) Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izaa 22 czerwca 2010 te rożki są pyszne!!!!!!! powtarzam je bardzo często...;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 29 maja 2010 Łatwe może jutro starczy czasu aby zrobić.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ojoolka 27 maja 2010 Bardzo lubię ciasto francuskie, pierożki muszą być przepyszne :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń