Do góry

Zupy Przepis na:

Słodko i wytrawnie: zupa cebulowa

Przepis dnia 2018-03-13
Słodko i wytrawnie: zupa cebulowa

Autor: Chillnezka

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 1455

Dodano: 11.03.2018

Odsłon: 1716

Tej zupy, choć bazuje jedynie na karmelizowanej cebuli, wytrawnym winie i wywarze warzywnym lub mięsno - warzywnym, nie da się opisać jednym słowem. Na pewno jej smak można określić jako wyrafinowany i nie mający odpowiednika w żadnym innym daniu. To słodko - winna podróż do francuskich winnic. Idealna na niedzielny obiad lub uroczystą kolację, na pewno zostanie carycą każdego stołu. Gorąco zapraszam na zupę cebulową, która choć w pierwszej fazie przygotowania wyciśnie Wam łzy z oczu, to finalnie skradnie serce i uwiedzie kubki smakowe.

Składniki

  • 1 kg cebuli żółtej
  • 2 kopiate łyżki prawdziwego masła
  • 2 łyżki oliwy (u mnie z pestek winogron)
  • 1 litr domowego bulionu warzywno - wołowego
  • 250 ml dobrej jakości białego wytrawnego wina
  • 250 ml dobrej jakości białego wytrawnego wina
  • świeżo zmielony pieprz i sól
  • 1 mała bagietka
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g tartego sera żółtego (oryginalnie używa się gruyère, ale może być dowolny)
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obrać cebulę, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w piórka o szerokości do półtorej milimetra.

  2. W szerokim garnku, w którym będzie gotowana zupa, roztopić masło, połączyć z oliwą, wrzucić pokrojoną cebulę i na średnim ogniu smażyć przez minimum 40 minut, mieszając. Cebula powinna się skarmelizować i lekko zbrązowieć (barwa czekolady mlecznej).
    Delikatnie zwiększyć płomień, dolać wino i wymieszać całość, doprawić solą i pieprzem. Jeśli na dnie garnka są lekkie przyrumienienia, należy je zeskrobać delikatnie drewnianą lub teflonową łyżką, bowiem dodadzą aromatu całości.
    Po około 5 minutach dodać gorący (najlepiej wrzący) bulion i dusić całość pod przykryciem jeszcze 25 - 30 minut.

  3. Bagietkę pokroić na plastry, natrzeć z obu stron roztartym ząbkiem czosnku, delikatnie przypiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
    W oryginalnym przepisie zupę umieszcza się w żaroodpornych miseczkach, przykrywa grzankami, posypuje serem i zapieka całość przez około 5 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Jeśli nie macie takich naczyń, delikatnie zrumienione bagietki posypcie startym serem, chwilę zapiekajcie, aż ser się rozpuści i podajcie ułożone na gorącej zupie.
    Niezależnie od sposobu serwowania, zawsze będzie przepysznie!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń