Do góry

Przetwory Przepis na:

Słodko-kwaśna czerwona kapusta do obiadu

Słodko-kwaśna czerwona kapusta do obiadu

Autor: KORAL

Przepisów i artykułów: 363 Ocena: 4470

Dodano: 15.05.2018

Odsłon: 273

Świetna receptura na pyszną, słodko-kwaśną sałatkę. Kapustę możemy wykorzystać jako dodatek do obiadu lub do kanapek typu hamburgery.

Składniki

  • czerwona kapusta 900 g
  • sól 3 łyżki ( 66 g )
  • ocet jabłkowy 280 ml+ 20 ml wody
  • 3 ząbki czosnku
  • brązowy cukier 125 g
  • przyprawa " 5 smaków " 2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno szatkujemy.
    W sporej misce mieszamy kapustę z solą, przykrywamy i odstawiamy najlepiej na całą dobę.
    Potem na sitku płuczemy kapustę pod zimną bieżącą wodą i odcedzamy.
    Resztę składników zagotowujemy i gotujemy bez przykrywki przez 5 minut, do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
    Następnie dodajemy kapustę i gotujemy na dużym ogniu przez kolejne 5 minut, dokładnie mieszamy.
    Kapustę przekładamy do wyparzonych słoików.
    Do szybkiego wykorzystania zakręcone słoiki wystarczy obrócić do góry dnem , ostudzić i przechowywać w lodówce.
    Na dłuższy okres słoiki należy pasteryzować 15 minut, wtedy wytrzymają do 3 miesięcy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń