Do góry

Przekąski Przepis na:

Słodko-kwaśne cebulki perłowe

Słodko-kwaśne cebulki perłowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 723

Pyszna zakąska w wyśmienitym sosie, złotawo-brązowej barwie

Składniki

  • cebulka perłowa, 350g
  • oliwa z oliwy, 2 łyżki
  • skórka z cytryny, 1szt
  • brązowy cukier, 1 łyżka
  • klarowany miód, 1 łyżka
  • czerwony ocet winny, 4 łyżki
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulkę umieścić w garnku z wrzącą wodą, następnie pozostawić do wystygnięcia, obrać i przekroić na połowy.

  2. Olej rozgrzać na dużej patelni. Jeśli chcesz możesz umieścić na niej 2 pokruszone listki laurowe, potem ( obowiązkowo:) cebulkę Smażyć wśredniej temperaturze przez 5-6 minut, aż cebula przybierze z każdej strony lekko brązowy odcień.

  3. Skórkę z cytryny pokroić w cienki paski i dodać do cebulki wraz z cukrem i miodem. Dusić przez 2-3 minuty, aż do lekkiej karmelizacji, od czasu do czasu mieszac.

  4. Ostrożnie dolać ocet i mieszając, kontynuować duszenie cebulki przez 5 minut, aż stanie się miękka, a sos będzie jednolity.

  5. Gotowe cebulki przełożyć do salaterek i natychmiast podawać. SMACZNEGO!

  6. Rady: --Im więcej doda się cukru lub octu, tym bardziej cebulki będą słodkie lub kwaśne - Cebulkę do wrzącej wody należy włożyć na 10 minut, następnie ostudzić i delikatnie obrać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń