Do góry

Dania główne Przepis na:

Słodko-kwaśne risotto z kurczakiem

Słodko-kwaśne risotto z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 617

Jeśli jesteś zwolennikiem jednogarnkowych dań, do których użycia nie będziesz potrzebował kupnych sosów ze sklepu - słodko-kwaśne risotto z kurczakiem i warzywami będzie dla Ciebie dobrą alternatywą!

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Myjemy i oczyszczamy piersi kurczaka. Kroimy mięso w kostkę. Przesypujemy je do miski. Kroimy w drobną kosteczkę czosnek. Dodajemy do kurczaka. Dodajemy imbir (w formie przyprawy) i sok z cytryny. Kolejno pieprzymy, niezbyt intensywnie. Mieszamy, aby przyprawy i sok równomiernie pokrywały mięso. Przykrywamy miskę i wstawiamy do lodówki (powinna być tam min.15 minut).

  2. Kroimy cebule w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego na patelni. Wrzucamy na patelnię (będziemy potrzebować patelni głębokiej) cebulę, uważamy, aby jej nie przysmażyć. W międzyczasie obieramy marchewki i kroimy je w drobną kostkę. Jeśli cebula zdążyła się zeszklić, dorzucamy marchewkę na patelnię. W międzyczasie mięso zamarynowało się w lodówce, więc dodajemy je na patelnię. Pamiętamy, że nie chcemy usmażyć mięsa, więc gotujemy na niewielkim/średnim ogniu. Gdy mięso przyjmie białą barwę, przykrywamy patelnię pokrywką (można zostawić niewielką szparkę), w celu wydobycia się sosów i podduszenia.

    Wstawiamy posoloną wodę na gaz, wrzucamy ryż. Jako że przygotowujemy risotto (a więc potrawę o zwartej, paćkowatej konsystencji) ryż będzie gotowy wówczas, gdy zmięknie. Jeśli wyjmiemy go zbyt szybko, potrawa nie będzie zwarta.

  3. Kroimy kolejno paprykę (po oczyszczeniu z gniazd) oraz pomidory w kosteczkę. Dorzucamy na patelnię. Wszystko dusimy, mieszając co jakiś czas, i dodając wody w celu zapobiegnięcia przypalenia się potrawy.

    Kiedy ryż osiągnie właściwą formę, wyjmujemy go z wody i wrzucamy bezpośrednio do duszących się warzyw i mięsa. Wszystko mieszamy tak, aby potrawa była równomierna, lepka, a ryż wchłonął wytworzone podczas gotowania sosy. Pamiętamy, że pod żadnym pozorem nie możemy wysuszyć dania, dlatego nie bójmy się dodawać wody (oczywiście w granicach rozsądku), którą i tak można odparować, gotując bez przykrycia w momencie finalnym.

    Jeśli ktoś mimo słodko-kwaśnej formuły dania lubi lekkie drapanie w gardle, może dodać kapkę przyprawy piri-piri.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń