Do góry

Dodatki Przepis na:

Słodko - kwaśny sos chili

Słodko - kwaśny sos chili

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 1596

Dodano:

Odsłon: 414

Przepis na ten sos znalazłem na zajadam.pl, polecam zarówno ten doskonały dodatek do mięs, jak i cały blog ;-)

Składniki

  • papryczki chili - 5 szt.
  • czosnek - 3 ząbki
  • świeży imbir - 2-3 cm
  • ocet winny - 100 ml
  • cukier - 125 g
  • sól - płaska łyżeczka
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Papryczki (umyte i osuszone) drobno siekamy wraz z pestkami. Ostrość sosu zależy od ilości pestek, więc jeżeli nie chcemy zbyt ostrego sosu, możemy połowę pestek usunąć.

  2. Imbir i czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy (lub przeciskamy przez praskę).

  3. Do garnka wlewamy ocet, dodajemy cukier i podgrzewamy, aż się rozpuści.

  4. Do syropu dodajemy papryczki, imbir, czosnek oraz sól. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i stanie się klarowny (kilkanaście minut).

  5. Gotowy sos przelewamy do słoiczka i odstawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy w lodówce. Smacznego !!! ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń