Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Słodko-ostre łódeczki z batatów"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 169
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 169
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Składniki
Bataty dokładnie umyj, osusz i przekrój wzdłuż na dwie części. Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze, lekko posól. Piecz ok. 40 minut w temp. 200 st. W tym czasie przygotuj farszu.
Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Umyj strąk chili, oczyść go z pesteczek i drobno posiekaj. Opłucz i osusz czerwoną paprykę. Strąk przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w kostkę.
Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Z upieczonych ziemniaków wydrąż część miąższu, rozdrobnij. Połącz z cebulą, papryką i chili. Dopraw do smaku solą. Nałóż do wydrążonych łódeczek, posyp serem. Zapiekaj 15 minut. Podawaj z sosem i natką.Źródło: Świat kobiety