Do góry

Desery Przepis na:

Słodko-winne ciasto z blachy

Słodko-winne ciasto z blachy

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6686

Dodano:

Odsłon: 6

Przepis wart wypróbowania: "Słodko-winne ciasto z blachy"

Składniki

  • 2 puszki (po 425 g) moreli
  • 1 kg rabarbaru
  • 20 dag masy marcepanowej
  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 2 cukry wanilinowe
  • 1/3 fiolki migdałowego zapachu do ciasta
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 25 dag mąki pszennej i 7
  • 5 dag ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mięta do dekoracji tłuszcz i mąka do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Morele osączyć z syropu. Rabarbar oczyścić, pokroić na ukośne kawałki. Marcepan zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  2. Miękkie masło utrzeć ze szczyptą soli, 20 dag cukru i jedną torebką cukru wanilinowego. Dodać aromat migdałowy oraz starty marcepan. Nie przerywając ucierania, kolejno wbijać jajka.

  3. Następnie małymi porcjami wsypywać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszane wraz z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze utrzeć.

  4. Prostokątną blachę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto. Rozłożyć połówki moreli oraz kawałki rabarbaru, lekko wciskając je w ciasto. Wierzch posypać resztą cukru i pozostałym cukrem wanilinowym.

  5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45-50 minut. Jeżeli wierzch zbytnio się rumieni, 10-15 minut przed końcem pieczenia przykryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej. Ciasto wystudzić, pokroić na porcje. Udekorować listkami mięty i ewentualnie kleksem bitej śmietany.

  6. Czas przygotowania: około 75 minut

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń