Do góry

Dania główne Przepis na:

Słoik do pracy nr 6 (#sloikdopracy)

Słoik do pracy nr 6 (#sloikdopracy)

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 444

Dodano:

Odsłon: 5441

czyli co wziąć do pracy na lunch w słoiku #sloikdopracy to nasza nowa seria dań lunchowych i sałatek idealna dla wszystkich zapracowanych, którzy lubią jeść zdrowo i kolorowo. Nie wstydzimy się słoików, wręcz przeciwnie, uważamy, że słoik jest en vogue i wypada się z nim w pracy pokazać. To już 6-ta propozycja w naszej słoikowej serii.

Składniki

  • 3 nieduże młode ziemniaczki
  • garść (12 strączków) zielonej fasolki szparagowej
  • 5 rzodkiewek
  • pół puszki tuńczyka
  • koperek
  • Sos:
  • 1 łyżka oliwy
  • łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Młodych ziemniaków nie trzeba obierać przed gotowaniem, wystarczy porządnie umyć, lekko szorując szorstką częścią gąbki do zmywania. Ugotować w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, czyli mniej więcej po dziesięciu minutach. Fasolce trzeba oskubać ogonki. Ją również gotuje się krótko, około dwunastu minut. Ziemniaki posypane koperkiem i fasolka zostały dwiema dolnymi warstwami w naszym słoiku. Fasolka została polana połową sosu. Potem do słoika trafił starannie odsączony z zalewy tuńczyk. Na koniec coś chrupkiego – umyte i pokrojone na kawałki rzodkiewki.

  2. Sos – bardzo prosty: łyżka oliwy wymieszana z łyżeczką musztardy delikatesowej, odrobina soli i pieprzu. I na sam koniec mnóstwo aromatycznego, drobno posiekanego koperku. Słoik pełen pysznego jedzenia wędruje do lodówki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń