Do góry

Dania główne Przepis na:

Słoik do pracy nr 7 (#sloikdopracy)

Słoik do pracy nr 7 (#sloikdopracy)

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 444

Dodano:

Odsłon: 2601

Nasze słoiki cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem, co nas bardzo cieszy i dopinguje do pracy nad kolejnymi. Dzisiaj lunch w trochę innym wydaniu – nieco bardziej sałatkowym, gdzie główną rolę grają jajka i pieczarki. Brzmi zwyczajnie? Otóż nie – tak pieczarek jeszcze nie przygotowywaliście, a w połączeniu z jajkiem i dużą ilością natki nabierają zupełnie nowego wymiaru. Ale po kolei!

Składniki

  • Składniki:
  • 4 średnie pieczarki
  • 2 jajka
  • 1/2 papryki słodkiej żółtej
  • 1/2 papryki słodkiej czerwonej
  • Składniki na sos:
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego
  • Sól
  • świeżo zmielony pieprz
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od umycia i pokrojenia pieczarek na cienkie plasterki, które jeszcze przekrawamy na połówki.

    Teraz nastawiamy dwa małe garnuszki i gotujemy w nich wodę. Do jednego wkładamy jajka i gotujemy je na twardo (czyli 6 minut od zagotowania wody aby żółtko miało ładny kolor), a w drugim lekko solimy wodę. Kiedy zagotuje się, wrzucamy do niej pokrojone pieczarki i krótko je gotujemy – dosłownie 4-5 minut. Potem odcedzamy je i odstawiamy do ostudzenia. Jajka także studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.

  2. Czas studzenia możemy wykorzystać na pokrojenie w drobną kostkę papryki – mieszamy żółtą i czerwoną ze sobą. Sos jest szybki i kalorii ma niezbyt dużo, dzięki odchudzeniu go przez zastosowanie jogurtu naturalnego. Mieszamy go z majonezem i posiekaną natką pietruszki. My użyłyśmy połowy pęczka, ale jeśli macie ochotę, można jej dać jeszcze więcej. Sos solimy i pieprzymy i uznajemy za gotowy. Przestudzone jajka i pieczarki mieszamy z sosem – to będzie clou naszego lunchu. Sycące, ale wcale nie zbytnio kaloryczne.

  3. Na dno naszego lunchowego słoika wsypujemy połowę papryki, na nią wykładamy masę jajeczno-pieczarkową, na wierzch pozostałą część papryki i jeszcze dekorujemy listkiem natki. Trzymamy w lodówce do następnego dnia i zjadamy na zimno. Pozwalamy współpracownikom spróbować, ale tylko troszkę;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń