Do góry

Desery Przepis na:

Słoneczka.

Słoneczka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 138 Ocena: 1851

Dodano:

Odsłon: 25422

Rozpływają się w ustach.

Składniki

  • CIASTO: mąka - 600 g
  • margaryna - 400 g
  • żółtka - 6 szt
  • PIANKA: białko z trzech jaj
  • cukier puder - 100 g
  • KREM:
  • jaja - 3 szt
  • masło - 3/4 kostki
  • kakao - 2 łyżki
  • spirytus - pół kieliszka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO.
    Składniki:
    -mąka - 600 g
    -margaryna - 400 g
    -żółtka - 6 szt

    Sposób przygotowania:
    Z podanych składników zagnieść ciasto, podsypując mąką. Włożyć do lodówki na 2 godziny.
    Rozwałkować na grubość około pół centymetra, wykrawać kieliszkiem krążki, kłaść na wysmarowaną tłuszczem blachę.

  2. PIANKA.
    Składniki:
    -białko z trzech jaj
    -cukier puder - 100 g

    Sposób przygotowania;
    Z białka ubić pianę dodając cukier.
    Ubitą pianę kłaść łyżeczką na krążki, lekko rozprowadzić i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.

  3. KREM.
    Składniki:
    -jaja - 3 szt
    -masło - 3/4 kostki
    -kakao - 2 łyżki
    -spirytus - pół kieliszka

    Sposób przygotowania:
    Ubić na parze jaja z cukrem. Masło utrzeć z ostudzoną masą z jaj.
    Dodać kakao i spirytus.

  4. Upieczone ciastka smarować kremem i składać po dwa, trzymając za boczne krawędzie, aby nie połamać pianki.
    Boki można obtoczyć w wiórkach kokosowych.
    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń