Do góry

Przetwory Przepis na:

Słoneczna konfitura

Przetwory

Autor: ehinac3a

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 179

Dodano: 12.11.2010

Odsłon: 22119

Pyszne i zdrowe, a do tego ten kolor :)

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obraną dynię, pokrojoną w kostkę wrzucamy do garnka i smażymy, aż do rozgotowania. Oczywiście cały czas mieszamy i pilnujemy, żeby się nie przypaliła. Pod koniec możemy rozdrobnić wszystko tłuczkiem do ziemniaków.

  2. Dodajemy cukier i startą skórkę z cytryn i pomarańczy. Smażymy, aż masa zacznie gęstnieć.

  3. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryn i pomarańczy i smażymy jeszcze z 20-30 minut.

  4. Gorące wykładamy do słoiczków i pasteryzujemy około 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

chwilkaaa 08 września 2016 konfiturka wspaniała,jednak zdecydowanie 1/2 kg cukru a nie 1 kg,wtedy nadal jest bardzo słodka.Zrobiłam wg przepsu i musiałam dołożyc kolejne 2 kg dyni i pozostałe sładniki.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aba 27 marca 2014 to jest najlepsza konfitura jaką jadłam..., pyszności :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 22 listopada 2010 ciekawe... i aromatyczne zapewne, jak tylko dorwę dynię to zrobię na próbę :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń