Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Słoneczna rolada z sokiem pomarańczowym"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 294
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 390
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 550
Polecam.
Odsłon: 860
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 294
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 390
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 550
Polecam.
Odsłon: 860
Składniki
Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę. Do żółtek wsyp cukier, dodaj kilka kropli aromatu cytrynowego i żółtego barwnika, utrzyj mikserem. Potem stopniowo dosypuj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Dodaj pianę z białek, wymieszaj łyżką. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę biszkoptową. Piecz 8 min w temp. 180° C. Gorące ciasto przełóż na ściereczkę oprószoną 2 łyżkami cukru pudru. Zdejmij papier i zwiń ciasto w roladę.
Szklankę soku pomarańczowego wymieszaj z proszkiem budyniowym, cukrem i mąką ziemniaczaną. Pozostały sok zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej zawartość szklanki. Gotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Wystudź.
Masło utrzyj mikserem i stopniowo dodawaj do niego zimny budyń. Ostudzoną roladę rozwiń i posmaruj kremem budyniowym, zwiń z powrotem. Owiń folią i włóż do lodówki na 2-3 godz. Tuż przed podaniem roladę oprósz cukrem pudrem.
40 minut Porcja: 170 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie