Do góry

Desery Przepis na:

słonecznik

Przepis dnia 2012-03-19
słonecznik

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 888

Dodano:

Odsłon: 64600

Uzależniające, chrupiące i słodkie :D

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier kryształ i ubijać jeszcze chwilkę. Rozbełtać żółtka, przy pomocy szpatułki lub drewnianej łyżki wymieszać delikatnie żółtka z pianą z białek.

  2. Wymieszać mąki, kakao z proszkiem i powoli dodawać do masy jajecznej. Wyłożyć do blachy, tortownicy itp. Piec 25-30 min w 180stopni, ja piekę bez termoobiegu, grzałka dolna i górna. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i rzucić z wysokości 50 cm, można dla pewności zrobić to dwa razy :).

  3. Masło utrzeć na puch, dodawać po jednej łyżce masy kajmakowej. Czekoladę pokroić w grubszą kostkę.Posiekaną czekoladę dodać do masy, wymieszać szpatułką, wstawić na 15 min do lodówki. Na patelnię wsypać cukier brązowy podgrzać, wlać 2 łyżki wody, rozpuścić, dodać słonecznik i wymieszać. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia, wysypać słonecznik równomiernie. Wstawić do piekarnika na jakieś 10-12 min około 180stopni. Wyciągnąć i ostudzić.

  4. Biszkopta przekroić wzdłuż, pierwszą część nasączyć kawą. Wyjąć masę z lodówki, połową posmarować biszkopta, posypać częścią upieczonego słonecznika, przykryć drugą częścią ciasta, posmarować masą i posypać słonecznikiem. Dla dekoracji można zetrzeć kostkę czekolady.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wroobek 27 marca 2012 Jakiej wielkości formy należy użyć?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 19 marca 2012 teraz już chyba wszystko ok, chyba byłam zmęczona jak go dodawałam :]

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gocha01 19 marca 2012 W przepisie sa pewnie nieścisłości,co cukrem? tyllko 3 łyżki i do masy na ciasto i do słonecznika? chyba coś za mało.Piszesz żeby dodac cukier do masy na ciasto a potem jeszcze na patelnię ze słonecznikiem,ale w składnikach jest podane,że cukru 3 łyżki więc ile tego cukru ma iśc do masy na ciasto a ile na patelnię ze słonecznikiem?

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 17 marca 2012 o tym rzucaniu dowiedziałam się ze skarbnicy wiedzy czyli tutaj :D

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maargot 17 marca 2012 Też nie rzucam biszkoptem i zgadzam się z ULEK, że nie ma takiej potrzeby. Moja przygoda z pieczeniem i gotowaniem trwa od 40 lat. W mojej rodzinie jest przepis na biszkopt od 100 lat - i ZAWSZE "wychodzi"

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agunka007 16 marca 2012 ... może i filiżanka służy do popijania kawy, ale czy "filirzanka" ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ulek 16 marca 2012 sory,że się wcinam.....no może się nie znam,ale 30 lat już piekę (biszkopty również) pierwsze słyszę o tym rzucaniu....no więc nie rzucam,a biszkopt za każdym razem wychodzi super.Wysoki i nie opada:)..... A nie przepraszam tylko raz mi nie wyrósł,ale byłam tak nakręcona i piekłam na tak twany akord hihi (tzn. jeden za drugim),że mąki nie dałam haha.Pozdrówka :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 12 marca 2012 Biszkoptem rzuca po to by nie opadł :), najlepszy sposób na kapryśnego czasem biszkopta :D

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LOLA1706 11 marca 2012 A ja to bym chciała wiedzieć po co rzuca się ciastem?:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń