Do góry

Dodatki Przepis na:

Słoninka solona, paprykowana, wędzona w osłonce.

Słoninka solona, paprykowana, wędzona w osłonce.

Autor: skorpionek

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 359

Dodano: 25.05.2018

Odsłon: 253

Słoninka solona, paprykowana, wędzona w osłonce metodą garnkową. Idealna do smażenia na niej jajecznicy.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Słoninkę kroimy w kwadraty 10x10 mm. lub 10x12 mm. nacieramy solą z każdej strony i wkładamy do atestowanego pojemniczka, umieszczamy w lodówce na tydzień. Po tygodniu kroimy każdy kawałek na paski o szerokości 2 cm. Rozkładamy paski słoninki na talerz i posypujemy papryką każdy pasek słoninki, dobrze wcierając paprykę w każdy pasek.

  2. W miseczce moczymy przez 15-20 minut w ciepłej 30 stopni Celsjusza osolonej wodzie osłonkę białkową.

  3. Tak przygotowane paski słoninki wkładamy do wcześniej przygotowanej osłonki białkowej.

  4. Robimy takie 2 małe batoniki i będziemy wędzić 3 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.

  5. Uwędzoną słoninę, ostudzoną możemy zamrozić, będzie miała lepszy smak i będzie więcej krucha.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń