Do góry

Dodatki Przepis na:

Smakowity chlebek bananowy „Top Bananas”

Smakowity chlebek bananowy „Top Bananas”

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 845

Dodano:

Odsłon: 6270

Chlebek bananowy który dziś przygotujemy to klasyka amerykańskich wypieków. Od chleba tradycyjnego jest bardziej wilgotny, słodszy, czesto używa się też mocnych przypraw, by wzmocnić jego smak. Jak to w Stanach jest szybki w przygotowaniu, a zamiast drożdży używa się sody oczyszczonej. Różne pomysły i nasza inwencja w pieczeniu tego chlebka zezwalają na dodatki w postaci owoców, przypraw czy orzechów. Pachnący i delikatny, słodkawy, ale nie za słodki, od zewnątrz lekko chrupiący, we wnętrzu puszysty prawie jak biszkopt..Co tu dużo gadać, po prostu niebo bananowe w gębie. Jak powiadaja wtajemniczeni "top bananas..". W tym przepisie przygotujemy najprostszy chlebek bananowy, bez dodatków. Możecie potraktować go jako przyląded do dalszych eskapad czy eksperymentów kulinarnych z dodatkami.Do dzieła..

Składniki

  • 3 dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 100g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego(tzw.ekstrat)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
3-4 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Sposób przyrządzenia
    Zaczynamy od dokładnego rozgniecenia bananów oraz od roztopienia masła w rondelku.. W dużym naczyniu wymieszamy roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Dodajemy cukier, dokładnie roztrzepane jajko oraz ekstrat waniliowy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli. Całość dokładnie mieszamy aby wszystkie składniki sie połączyły.
    Nakładamy naszą masę do foremki.
    Pieczemy w piekarniku, w temperaturze 170C, przez około godzinę .
    Po tym czasie nasz "american dream" powinien być gotowy.
    Wyjmujemy z foremki i odkładamy do przestygnięcia , jeśli damy radę ro nie podjadamy..
    Smacznego !!
    Porada
    Możemy zamrozić jeśli przygotujemy większą ilość.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń