Do góry

Przekąski Przepis na:

Smalczyk domowy

Smalczyk domowy

Autor: EWAM45

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2041

Dodano: 14.09.2015

Odsłon: 3526

Taki domowy rarytas z pajdą dobrego chleba, ogórkiem i pomidorem. Kto nie lubi? Pewnie i tacy są, jednak większość chętnie się tym zajada.

Składniki

  • 500 g słoniny
  • 300 g boczku
  • 400 g wieprzowego mięsa mielonego np. łopatka lub szynka
  • 2 średnia cebula
  • 4-5 ząbków czosnku sól, pieprz, majeranek 1 jabłko
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Boczek i słoninę kroimy w dość drobna kostkę ( wcześniej schłodzić , będzie się lepiej kroiło)

    W garnku do smażenia ( u mnie stary prodiż, bardzo dobrze się sprawuje na wszelkie przetwory) najpierw przetapiamy słoninę. Robimy to na delikatnym ogniu. Mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką.

    Do wytopionej słoniny dodajemy pokrojony boczek. Mieszamy do zarumienienia skwarek.

    Następnie dodajemy mielone mięso i dalej wysmażamy.


    Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i smażymy do momentu, kiedy się zeszkli.

    Jabłko obrane ze skórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy do smalcu, chwilę mieszamy ok 5 min.

    Doprawiamy solą . pieprzem, majerankiem.

    Gorące wlewamy do słoików. Odwracamy do góry dnem na ok 15 min. Słoiczki trzymamy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń