Do góry

Dodatki Przepis na:

Smalec z fasoli z kaszą gryczaną

Smalec z fasoli z kaszą gryczaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 535 Ocena: 16552

Dodano:

Odsłon: 1016

Smalec z fasoli? Myślę, niemożliwe, a do tego jeszcze kasza gryczana, która imituje skwarki boczku. Na pewno nie nadaje się do jedzenia, a już na pewno nie smakuje jak smalec, a jednak zostałam mile zaskoczona. Od kilku dni zajadam smalec z fasoli z kaszą gryczaną, bez obawy o kalorie i nie mogę się nim najeść. Na śniadanie i kolację kanapeczka ze smalcem i kiszonym ogórkiem, pycha.

Składniki

  • 2 szklanki świeżo mrożonej fasoli "Jaś", (suchej szklanka)
  • 2 małe jabłka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 woreczek kaszy gryczanej (użyłam tylko połowy ugotowanego woreczka)
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • papryka ostra
  • oliwa do smażenia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fasolę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Woreczek z kaszą gryczaną również gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Na patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy i szklimy na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do szklącej się cebuli dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. 15 sekund podsmażamy i dodajemy obrane, starte na tarce o dużych oczkach jabłka.Całość mieszamy i lekko podsmażamy, aż odparuje woda, doprawiając solą, pieprzem, majerankiem.

  2. Na tej samej patelni co smażyliśmy jabłka z cebulą prażymy kaszę gryczaną, czyli rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy i prażymy na niej kaszę gryczaną (ja uprażyłam 1/2 woreczka kaszy gryczanej), mieszając co jakiś czas, żeby się nam kasza nie przypaliła. Kaszę podczas prażenia doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.

  3. Do ugotowanej fasoli dodajemy podsmażone jabłka z cebulą i całość przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub blendujemy.

  4. Do masy fasolowej dodajemy uprażoną kaszę gryczaną. Całość mieszamy, w razie konieczności doprawiamy do smaku.

  5. Gotowy smalec z fasoli z kaszą gryczaną przekładamy do miseczki i chłodzimy. Chociaż mnie osobiście na ciepło również smakuje.

  6. Smalec z fasoli podajemy najlepiej na domowym chlebie z dodatkiem ogórka kiszonego. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń