Do góry

Dodatki Przepis na:

Smarowidło do chleba

Smarowidło do chleba

Autor:

Przepisów i artykułów: 722 Ocena: 48084

Dodano:

Odsłon: 9957

Prosta w wykonaniu pasta z boczku i wątróbki wieprzowej. Polecam smakoszom wątróbki.

Składniki

  • wątroba wieprzowa 10 dkg
  • surowy boczek wieprzowy 20 dkg
  • szczypiorek
  • sól, pieprz czarny mielony
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wątrobę wieprzową umyć, oczyścić z błon, zagotować, odlać pierwsza wodę. Ponownie zalać wodą i gotować do miękkości, wystudzić. Boczek umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić. Wątróbkę i boczek zmielić w maszynce, doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek. Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać.
    Gotowe ! Można smarować kanapeczki.



  2. Smacznego.

  3. Uwaga: Jeżeli masa jest zbyt sucha, można dodać 1- 2 łyżki przetopionego smalczyku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 30 czerwca 2014 bardzo ciekawy przepis:-), na pewno spróbuję zrobić to ,,smarowidło" i myślę, że będzie bardzo smaczne szczególnie ze świeżym chlebkiem:-) Odpowiedzi: 3 ▼

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń