Do góry

Przekąski Przepis na:

Smażona kania

Smażona kania

Autor: Nemezja

Przepisów i artykułów: 97 Ocena: 1332

Dodano: 19.09.2017

Odsłon: 7078

Kotlety smażone w stylu schabowego z bardzo smacznych grzybów, jakimi są kanie.

Składniki

  • Kapelusze z kani 4 szt.
  • Jajka 2 szt
  • Bułka tarta 1 szklanka
  • Mąka pszenna 1 szklanka
  • Mleko 50 ml
  • Sól i pieprz
  • Olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kanię oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Bardzo duże kapelusze przekroić na pół lub 4 części, aby łatwiej było panierować i smażyć.

  2. Kawałki grzybów obtoczyć w mące i na chwilę zanurzyć w roztrzepanych jajkach z mlekiem, następnie obtoczyć w bułce tartej.
    Kotlety smażyć na średnio rozgrzanej patelni do przyrumienienia się każdej ze stron.

    Smażona kania dobrze smakuje sama lub według uznania z ziemniakami, makaronem i ulubioną surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

magdula 20 września Kotleciki z kani są pyszne. W sezonie jemy je po każdym grzybobraniu.
Nie myję ich - jedynie bardzo dokładnie czyszczę i otrzepuję. Natomiast przed panierowaniem zawsze moczę w mleku i nie obtaczam w mące.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 19 września Super danie i jakie pyszne :)
Gościły u nas na talerzach w ub. tygodniu.
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń