Do góry

Dania główne Przepis na:

Smażona mozzarella

Smażona mozzarella

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11046

Dodano:

Odsłon: 11

Sprawdzony przepis na "Smażona mozzarella"

Składniki

  • 40 dag mozzarelli (małe kulki)
  • 2 jajka
  • mąka tortowa i bułka tarta do obtaczania
  • 4 pomidory
  • 2 cebulki dymki
  • papryczka chili
  • łyżka posiekanej kolendry
  • oliwa
  • limonka
  • sól
  • pieprz
  • garść rukoli
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. ok. 35 minut • Porcja 510 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 4 porcje

  2. Zrób salsę pomidorową: pomidory umyj, osusz i poprzekrawaj na pół. Łyżeczką wyżłób z nich nasiona. Miąższ pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj posiekaną papryczkę chili, kolendrę i drobno pokrojoną dymkę. Całość skrop oliwą i sokiem z limonki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw do lodówki.

  3. Kulki mozzarelli lekko obtocz w mące, następnie zanurz je w roztrzepanych jajkach. Na koniec obtocz w bułce tartej. Poczekaj chwilę, aż panierka zaschnie i jeszcze raz obtocz je w jajkach i bułce tartej.

  4. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kulki ze wszystkich stron na rumiano.

  5. Usmażone kulki osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym, porozkładaj na talerze, dołóż schłodzoną salsę i listki rukoli.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń