Do góry

Dania główne Przepis na:

Smażona wołowina z warzywami, na ostro.

Smażona wołowina z warzywami, na ostro.

Autor: bozka44

Przepisów i artykułów: 130 Ocena: 2192

Dodano: 03.06.2018

Odsłon: 262

Pyszne, pozywne danie. Oj, troche za ostre mi wyszlo :-) dalam dwie papryczki chilli, zatem w przepisie zaproponuje tylko jedna. Po zjedzeniu przez godzine zionelam ogniem :-) Ale, jak ktos lubi, to prosze :-)

Składniki

  • Pieczen wolowa (najlepiej roastbeef) 800 g
  • 1 papryka czerwona, 1 zielona, 1 papryczka chilli
  • 3 spore cebule, 4 zabki czosnku
  • 1 marchewka
  • brazowe pieczarki 500 g
  • smalec z gesi
  • papryka wedzona w proszku 1 lyzeczka, papryka slodka 1 lyzeczka
  • Kucharek, pieprz czarny
  • 1 kopiasta lyzka drobnej maki
  • natka pietruszki do posypania
  • maly koncentrat pomidorowy _ zapomnialam :-)
  • Maggi
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mieso wolowe pieczeniowe najlepiej kupic juz pokrojone na kotlety ok 1,5 cm, gdyz z porcji miesa 800 g bedzie wam to trudno uzyskac.
    Mieso moczymy w zimnej wodzie min 30 minut, pluczemy, kroimy w poprzek wlokien na paski. Oproszamy sola i czarnym pieprzem. Odstawiamy.

    Na gleboka patelnie, na lyzke tluszczu gesiego dajemy najpierw czosnek pokrojony w plasterki, cebule pokrojone w piorka, papryczke chilli przekrojona tylko podluznie na pol, troche Kucharka oraz obie papryki w proszku. Lekko przesmazamy. Gdy cebula juz sie nieco zeszkli dodajemy pokrojone papryki oraz pieczarki (kroilam grubo - plastry ok 1 cm), takze marchewke pokrojona w plasterki, koncentrat pomidorowy, podlewamy 1//2 szklanki wody, poczatkowo przykrywamy pokrywa, nastepnie ja odkrywamy i smazymy do momentu odparowania sosu.
    Teraz zrzucamy to wszystko do miski.

    Na tej samej patelni, znowu na lyzce tluszczu smazymy wolowine. Zrobcie to najlepiej w trzech partiach. Smazymy kazdorazowo, czesto mieszajac ok 7 minut, az wolowina zyska ciemny brazowy kolor, a sos odparuje. Partie miesa zrzucamy do osobnego naczynia, ostatnia partie juz zostawiamy na patelni, dodajemy reszte miesa, podlewamy 1/2 litra wody, przykrywamy pokrywa i dusimy 5 minut, nastepnie dorzucamy warzywa, dusimy kolejne 10 minut.

    Na koniec zageszczamy lyzka maki, rozrobionej w 3/4 szklanki zimnej wody. Gotujemy jeszce 2 minutki - i gotowe. Doprawiamy jeszcze odrobine Maggi.

    Posypujemy natka pietruszki.

    Przepyszne danie.

    Dla zneutralizowania smaku mozecie dodac grubego makaronu, lub zajadac z chrupiacym chlebem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń