Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niebiańsko pyszne!
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1689
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 136
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 206
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 530
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 275
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1689
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 136
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 206
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 530
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 275
Składniki
Banany obieramy ze skórki, kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło - uwaga, żeby nie zaczęło się palić. Do roztopionego masła dodajemy sok wyciśnięty z połówki cytryny, mieszamy - dodajemy cukier, również mieszamy. Na tym etapie można dodać alkohol i przyprawy (podaję jako opcję, bo tutaj już można uskuteczniać najróżniejsze wariacje). Na patelnię wrzucamy banany - smażymy, od czasu do czasu mieszają. Każdy plasterek powinnien z każdej strony nasiąknąć sosem. Do pucharków, miseczek, etc. nakładamy lody, banany układamy na wierzchu. Dekorować bakaliami, sezonowymi owocami, etc. Można również banany włożyć na spód i na wierzch wyłożyć lody - udekorować bitą śmietaną :). Smacznego!