Do góry

Dania główne Przepis na:

Smażone bitki z karczku, frytki, sałatka warzywna ze słoja.

Smażone bitki z karczku, frytki, sałatka warzywna ze słoja.

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 449

Dodano:

Odsłon: 326

Bitki z karczku podane z serduszkami ziemniaczanymi, i sałatką warzywną z domowych przetworów.

Składniki

  • karczek wieprzowy bez kości 5 plastrów
  • pół dużej czerwonej cebuli
  • 1 średnia biała cebula
  • 1 kg ziemniaków
  • słoik warzywnej sałatki domowego wyrobu
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • pieprz kolorowy
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wymyty i pokrojony w 5 plastrów karczek umieszczamy w folii i tłuczemy z obu stron tłuczkiem do mięsa. Utłuczone plastry karczku solimy i pieprzymy z obu stron. Smażymy na patelni z obu stron na rumiany kolor do miękkości mięsa. Kroimy cebulę w piórka, lekko solimy by zmiękła, gdy mięso jest już prawie miękkie dodajemy ją do mięsa i smażymy na wolnym ogniu do momentu aż cebula i mięso będą miękkie.

  2. W między czasie gdy smaży się mięso, obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w centymetrowe plastry z których wyciskamy serca lub inne kształty w zależności od posiadanych foremek. Tak przygotowane w serca ziemniaki smażymy na głębokim tłuszczu jak frytki. Usmażone plastry karczku układamy na talerze, obok układamy usmażone serca z ziemniaków i sałatkę warzywną ze słoika (domowego wyrobu).

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń