Do góry

Dania główne Przepis na:

Smażone chińskie pierożki

Smażone chińskie pierożki

Autor: Facet_w_kuchni

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 736

Dodano: 17.07.2017

Odsłon: 2872

Proste do wykonania pierożki, które wywodzą się z chińskiej tradycji, ale dadzą się wykonać z produktów dostępnych w naszych sklepach. Myślę, że miłośnicy chińskiej kuchni nie będą zawiedzeni… Przepis na ok. 30 pierożków. Jeśli porcja miałaby być dla 2-3 osób można ilość składników zmniejszyć o połowę. No, może z wyjątkiem pędów bambusa…

Składniki

  • Ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • ok. 180 ml wody
  • kieliszek wódki lub spirytusu (co macie w zapasie)
  • Farsz:
  • 20 dag kapusty pekińskiej
  • ½ łyżeczki soli
  • 50 dag mielonego mięsa (użyłem wieprzowo-wołowego)
  • 4 cebule dymki ze szczypiorem
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie pędów bambusa (ok. 200 g) - opcjonalnie
  • Sól, pieprz do smaku
  • Ponadto: 1 białko, olej do smażenia.
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, mieszamy.

    Robimy dołek, wbijamy jajka i wlewamy połowę wody. Zagniatamy ciasto, stopniowo dolewając resztę wody. Na koniec dolewamy kieliszek wódki lub spirytusu. Ponownie zagniatamy.

    Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie robimy farsz.

  2. Farsz:

    Szatkujemy kapustę pekińską. Poszatkowaną posypujemy solą, odstawiamy na 10-15 minut.

    Odciskamy sok, który puści kapusta. Przekładamy ją do miski, dodajemy mięso, drobno posiekane cebule oraz pędy bambusa, a następnie pozostałe składniki farszu. Całość bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.

  3. Pierożki:

    Ciasto cienko rozwałkowujemy, podsypując stolnicę mąką.

    Kroimy na kwadraty o boku ok. 7-8 cm. Na każdym, na środku kładziemy po czubatej łyżeczce farszu.

    Brzegi ciasta smarujemy białkiem i zlepiamy po przekątnej w trójkąty.

    W głębokim rondlu lub na patelni rozgrzewamy olej. Aby sprawdzić czy temperatura jest odpowiednia, wrzucamy kawałek ciasta. Jeśli szybko się zrumieni i wypłynie na wierzch - nadaje się do smażenia.

    Pierożki wrzucamy partiami i smażymy z obu stron na złoty kolor. Następnie przekładamy je na talerze i podajemy.

  4. Ciasto dzięki dodatkowi alkoholu nie chłonie tłuszczu i nie trzeba ich odsączyć z jego nadmiaru, ale jeśli ktoś koniecznie chce, może je najpierw położyć na papierowym ręczniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń