Do góry

Przekąski Przepis na:

Smażone kanie

Przepis dnia 2010-08-19
Smażone kanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4246

Dodano:

Odsłon: 10206

Przepis pewnie powszechnie znany, ale danie tak pyszne, że nie mogłam go pominąć.

Składniki

  • kanie, płaskie kapelusze
  • jajka
  • Bułka tarta
  • mąka
  • sól, pieprz
  • masło
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kapelusze kanii oczyszczamy, płukamy pod bieżącą wodą, odkładamy na chwilę do odcieknięcia na papierowy ręcznik. Jajka solimy i pieprzymy, rozkłócamy widelcem. Duże kapelusze przekrajamy na pół i panierujemy po kolei w mące, jajku i bułce tartej.

  2. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy grzyby (najpierw blaszkami do góry) po ok. 3 minuty z każdej strony. Można podawać z ziemniaczkami i surówką, albo z pieczywem - ja wcinam same, bez dodatków. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

N-Dosia 24 stycznia 2011 Kobietko ,Kani się nie myje . One nasiąkają natychmiast wodą jak gąbka i wtedy tracą właściwy smak. Przecież one czyściutkie rosną ,Wystarczy z wierzchu troszkę kapelusz oczyścić.
:))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

milla_poz 22 sierpnia 2010 Zgadzam się, jest pyszne! Żeby jeszcze tylko mieć te kanie...eh

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 16 sierpnia 2010 No proszę a u mnie dziś na obiad (po udanym grzybobraniu od 6 rano :)) zupka grzybowa, a na podwieczorek kanie ala schabowe :) Polecam wszystkim przepis - pyszności :)

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 15 sierpnia 2010 dzisiaj takie upolowałam w lesie, pyszności:)

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchareczka89 15 sierpnia 2010 Przepyszne danie, ja również wcinam takie kanie same, bez żadnych dodatków! :)

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń