Do góry

Dania główne Przepis na:

Smażone kluski z farszem pieczarkowym

Smażone kluski z farszem pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 196

Dodano:

Odsłon: 5222

Trochę inne wydanie klusek śląskich . Kluski są z farszem z pieczarek , całość jest ugotowana i usmażona w oleju.

Składniki

  • 700 g ziemniaków ugotowaych
  • 1 jajko
  • mąką ziemniaczana
  • 600 g pieczarek
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Wyrównaj, podziel na 4 części, jedną odłóż na pozostałe. Do wolnej części wsyp mąki – tyle by wyrównała się z częścią ziemniaków. Dodaj jako i wyrób ciasto.

    2. Pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wsyp je na patelnię z rozgrzanym olejem ( 3 łyżki) posól, i smaż aż wyparuje woda spod pieczarek.

    3. Z ciasta odrywaj porcję , Formuj placki, na środek nałóż pieczarki , Całość złóż jak pierożka a następnie uformuj kulkę.

    4. Kluski wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez 7 minuty od momentu wypłynięcia. Następnie kluski przesmaż na oleju.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń