Do góry

Przekąski Przepis na:

Smażone pieczarki w zalewie

Smażone pieczarki w zalewie

Autor:

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 3581

Dodano:

Odsłon: 4533

Marynowane pieczarki to doskonała przekąska.

Składniki

  • pieczarki 1kg
  • jajka 5 sztuk
  • musztarda 4 łyżeczki
  • pieprz
  • woda 6 szklanek
  • cukier 6 łyżek
  • sól 1,5 łyżeczki
  • ocet 10% 18 łyżek
  • cebula 3 mniejsze
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • bułka tarta
  • olej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka, musztardę i pieprz rozbełtać. Do drugiej miski wsypać bułkę tarta.
    Pieczarki obrać. Najlepiej jak są małe. Duże można przekroić na pół.

  2. Pieczarki obtoczyć w jajku i bułce i smażyć na głębokim oleju.

  3. Zrumienione odsączyć z tłuszczu.

  4. Wodę, cukier, sól i ocet zagotować.
    Do słoików powkładać usmażone pieczarki. Dodać parę ziarenek ziela angielskiego i parę liści laurowych. Dodać pokrojoną w piórka cebulę. Zalać gorącym wywarem octowym. Przepis jest na trzy słoiki litrowe.
    Słoiki zamknąć i odstawić.
    Potrzeba ok.3 tyg , żeby pieczarki zamarynowały się.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 23 czerwca 2017 Acha, no i bardzo mi sie spodobal ten sposob panierowania pieczarek z widelcem :-) Zawsze, jak robilam panierowane pieczarki, to co chwilka musialam oplukiwac paluchy, bo byly poklejone. SUPER: teraz bede robic czesciej to danie, jest o wiele prosciej. Dzieki!!!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 23 czerwca 2017 Oj Kasiu, wlasnie zrobilam moj pierwszy sloik samodzielnie <3 Kiedys dostalam w podarunku od mojej znajomej i zawsze chcialam to zrobic- przepyszne, to malo powiedziane. Sloik zakrecony, teraz dodatkowo bede go pasteryzowac w gotujacej sie wodzie. Mam tylko pytanie kochana, czy bedzie to dobrze przechowac go w lodowce?? mam czucie, ze chyba nie jest to zbyt dobry pomysl. Podpowiedz cos szybciutko. B. Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 02 lutego 2017 Niestety kiedyś zrobiłem i muszę przyznać, że nie warto tego robić. Nie warto robić mało...to jest tak pyszne, że wszelakie ilości są za małe. MMMM <3 CUDO, to za mało by określić <3 Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń