Do góry

Dodatki Przepis na:

Smażone placuszki z ziemniakami

Smażone placuszki z ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 350

Dodano:

Odsłon: 3483

Smaczne placuszki, nadziane ziemniakami z kaszą gryczaną. Moje córki mówią na nie pączki z ziemniakami.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 5 dkg margaryny
  • 5 łyżek oleju
  • 1 jajko
  • 5 dkg drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki mleka
  • Farsz:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę mąki i cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski,dajemy pozostałe składniki i rozczyn i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.

    Jak ciasto podrośnie to rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka.

  2. Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i dusimy. Do gorących dodajemy kaszę gryczaną, sól, pieprz i roztopione masło .

    Na każdy placuszek dajemy po kulce ziemniaków.

  3. Formujemy kulki, a potem lekko je spłaszczamy.

  4. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju.

  5. Placuszki smażymy z obu stron na rumiany kolor.

  6. Odsączamy na ręczniku papierowym.

  7. Idealne do czerwonego barszczyku lub do żurku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Slavek 05 lipca Czy kaszę przed dodaniem do farszu gotujemy ?
Zdjęcia wspaniałe, ale treść nie jest wystarczająca.
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 05 lipca Bardzo ciekawe placuszki. Zapytam, czy na placek kładziemy masę ziemniaczaną i zakrywamy drugim plackiem i dopiero zlepiamy ? Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń