Do góry

Dania główne Przepis na:

Smażone śledzie

Smażone śledzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 210 Ocena: 12369

Dodano:

Odsłon: 76073

Mnie smakują

Składniki

  • świeże sledzie ( nie solone), 8 sztuk
  • sól,pieprz, do smaku
  • sodka mielona papryka, 1 łyżeczka
  • mąka, 2 łyzli
  • olej, do smażenia
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. śledzie oczyścić,dokładnie umyc i osuszyć,posypac solą,pieprzem i papryką

  2. na patelni rozgrzać olej,śledzie otoczyć w mące i smażyc na rumiano

  3. podawać z ziemniakami z wody i surówką ze swieżej kapusty

  4. świetnie smakuja na zimno,mozna tez zrobic je w pomidorach jak i zamarynować

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ania19821 22 września 2014 Wyglądają FANTASTYCZNIE! Uwielbiam śledzie, pod każdą postacią! Ostatnio eksperymentowałam ze smażonymi w zalewie octowej, ale wyszły \"takie se\":), więc pozostaję z wersją sklepową (polecam te z SEKO!), a domowe będą według Waszego przepisu!

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aneeta26 17 grudnia 2010 właśnie usmażyłam śledzie wg Twojego pzrepisu ... PYCHOTKA , palce lizać

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Anna76 22 maja 2010 Mmmmm. a takie wysmażone zamoczyć w zalewie octowej z cebulką i z listkiem laurowym - pyyyycha - polecam z całego serca.

Szkoda tylko, że ten najlepszy śledź - idący na tarło jest tylko w marcu/kwietniu... Jednak i tak polecam śledzika przez cały rok.

PS
Szczęśliwi nad morzem mieszkający....

Pozdrawiam wszystkich Amatorów śledzia (smażonego, wędzonego i innych:))

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

13jolanta 22 maja 2010 Całkiem ciekawa propozycja:)Pozdrawiam:)

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

beholderka 07 kwietnia 2010 Jak mieszkałam ponad 10 lat w Gdańsku to jadałam co parę dni śledzie smażone.Od razu kupowałam 2-3 kg i heja,a mój ówczesny pies zajadał się ze mną.
Do dziś pamiętam ich smak-jeśli mi czegoś brakuje na zZiemii Lubuskiej to świeżych śledzi.- mniam mniam pychotka.
Tu są śledzie świeże zielone jak je nazywają,ale to nie to szkoda mojej pracy,bo smakują inaczej.Inne rejony połowu.
Ja smażone śledzie wsadzałam też do octu z cukrem,cebulą,pieprzem,solą,listkiem laurowym i zielem angielskim.Super.

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

milusia1604 06 kwietnia 2010 Uwielbiam ryby.Wszystkie.Sama też łowię.Muszę przyznać że śledż to najsmaczniejsza ryba ze wszystkich ryb.On ma smak ryby.Jedyny mankament to taki że podczas smażenia wydziela mocny zapach rybny.Już nie pamiętam czym można go zniwelować ale jest jakiś sposób.Smażone śledzie nawet te malutkie wystarczy posolić i obtoczyć w mące -i masz pyszne danie.

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 06 kwietnia 2010 Wojtek1 sprawdze jak smakuja z sosem musztardowym,napewno sa ok.

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wojtek1 06 kwietnia 2010 Świeże śledzie smażone są OK! Spróbujcie jednak smażone, uprzednia wymoczone całe śledzie z beczki, polane sosem musztardowym, to jest dopiero rarytas! Sos : na bazie beszamelu z dodatkiem musztardy, z odrobiną cukru! Smakowitego!

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 02 kwietnia 2010 Uwielbiam ryby, jadam ich dużo i różne gatunki, ale nigdy smażonego śledzia. Wyglądają wybornie :-)

17 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń